verschil tussen een AGM en GEL accu

Het verschil tussen een AGM en GEL accu

Wat is het verschil tussen een AGM en GEL accu?

Dat is een vraag die vaak te horen krijgen als mensen nieuwe accu’s gaan kopen voor hun scootmobiel. Verderop komen we bij de theorie en de technische verschillen. Wat we willen weten is het verschil in de praktijk.

Bij aanschaf is er vrijwel meteen verschil, als je kijkt naar de capaciteit van beide batterijen. Het voordeel van de AGM accu is dat deze onmiddellijk beschikt over de volledige capaciteit. Echter is de GEL accu dan nog niet helemaal tot leven gekomen. Dit gebeurd na ongeveer 10 á 20 keer laden en ontladen. Dit betekend dus dat u niet meteen het volledige aantal kilometers kunt rijden met een GEL accu. Als je kijkt naar de levensduur van de accu’s is de GEL de beste keus. Deze gaat bij juist gebruik een keer zolang mee als de AGM accu. Het is dan wel belangrijk dat u op de juist manier laad. Bent u een intensievere rijder? Iemand die wekelijks tussen 40 – 80 kilometer rijdt dan is een GEL accu voor u een goede keus. Tevens is het zo dat een GEL accu beter tegen stilstand kan. Als u niet die intensieve rijder bent kunt u nog steeds heel goed voor de GEL accu kiezen. De opslag tijd van een AGM accu is 6 maand en van een GEL accu 12 maand. De aanschaf prijs van een GEL accu ten opzichte van een AGM is hoger. Dit kan een reden zijn om voor de AGM accu te kiezen. Een andere reden is de afmetingen van de een accu die maximaal in uw scootmobiel past.

De droge theorie over de valve-regulated lead-acid battery of te wel VLRA accu. De GEL en AGM accu’s zijn namelijk VLRA accu’s dat komt er op neer dat ze onderhoudsvrij zijn. Echter is dit niet helemaal waar want de accu’s moeten wel periodiek gecontroleerd worden op functionaliteit en ook aansluit polen dienen gecontroleerd te worden. Dit doen wij tijdens het onderhoud van de scootmobiel.

De AGM en de GEL accu

Bij de Absorbent Glass Mat technologie word het elektrolyt gehouden in glasvezelmatten en zwavelzuur. Bij de GEL accu wordt het elektrolyt opgeslagen in een gel dat is gemaakt van zwavelzuur en pyrogeen kielzelzuur. Deze technologie maakt de de GEL accu ook robuuster, zorgt voor een langere levensduur en maakt het mogelijk de accu dieper te ontladen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *