Hoe ver kan ik rijden met welke accu’s?

De actieradius (hoe ver gaat-ie) van een scootmobiel is een belangrijk criterium voor de scootmobiel rijder. Want u wilt weer thuis zijn voordat de accu’s leeg zijn en de scootmobiel stil zou vallen. In principe bepaalt de grootte van de accu’s (in Ah) hoe ver u kunt rijden met uw scootmobiel. Maar er zijn veel factoren van invloed op de uiteindelijke prestaties.

De volgende punten hebben invloed op de afstand die u kunt rijden met uw scootmobiel.

– bandenspanning; zorg dat de banden op de juiste spanning zijn, meestal ongeveer 2,5 bar. Met zachte banden is er meer (rol)weerstand en komt u minder ver.

– bij koud weer (10 graden) kunnen accu’s minder goed hun stroom afgeven, en haalt u dus minder uit uw accu. (let op: ook het opladen gaat bij koud weer minder goed)

– bij het optrekken verbruikt de scootmobiel de meeste stroom; steeds optrekken en weer stoppen verlaagt de afstand die u kunt rijden. Voor de grootste actieradius rijdt u het beste in een constant tempo.

– een verharde ondergrond brengt u verder dan wanneer u een bospad met los materiaal berijdt.

– het gewicht van de scootmobiel, en z’n berijder + bagage, moet op gang gebracht worden. Hoe zwaarder, hoe minder ver. Per type scootmobiel zijn er dus verschillen.

– slijtage aan de scootmobiel, met name slijtage van de elektromotor, zorgt voor een minder efficient stroomverbruik en daardoor een lagere actieradius (en ook andere prestatie verminderen, zoals trekkracht en maximumsnelheid).

– slijtage van de accu’s beperkt ook de afstand. Gel accu’s kunnen ongeveer 600x opgeladen worden, AGM accu’s zo’n 400x, voordat ze versleten zijn.

Zorgvuldig opladen verlengt de levensduur van accu’s aanzienlijk. Zie ook ons artikel over het opladen van uw scootmobiel.

Als we het bovenstaande weten, hoe ver kan ik dan met welke accu? In grote lijnen kunt u rekenen met:

12 Ah accu’s   –>  10-12 km

17 / 20 Ah accu’s –>  15-18 km

34 Ah –>  +/- 25 km

50 Ah –>  30-35 km

60 Ah –>  35-40 km

75 Ah –>  40-45 km

85 Ah –>  50-55 km

97 Ah –>  60-65 km

Zoals hierboven al uitgelegd is de actieradius van scootmobielen afhankelijk van een heel aantal factoren. Wij kunnen daarom helaas geen garanties geven op de actieradius die u werkelijk haalt. Maar wel het beste advies, en dat hebben we in dit artikel proberen te doen. Veel rijplezier!