WMO Loket

WMO Loket

Het WMO loket en de financiering van uw hulpmiddel

Het is fijn als u zo lang mogelijk zelfstandig kunt wonen en kunt meedoen in de samenleving. Soms is daar wat ondersteuning bij nodig. Soms lukt het niet meer om even de deur uit te gaan, een boodschapje te doen of zomaar een dagje weg te gaan. Een hulpmiddel zoals een scootmobiel of rolstoel kan dan uitkomst bieden, zodat u toch zelfstandig en onafhankelijk weer op pad kunt.

PGB of in Natura

Mobiliteitshulpmiddelen zijn bedoeld om u te helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Maar ze kosten ook geld. Misschien heeft u een mooi hulpmiddel gezien, maar vraagt u zich af: wie gaat dat betalen? Vaak kunt u bij het WMO loket van uw gemeente een hulpmiddel aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Gemeentes hanteren hierbij twee opties: Zorg in natura en Persoonsgebonden budget. Wanneer u kiest voor Zorg in natura, dan krijgt u een hulpmiddel te leen van een zorgaanbieder die een contract heeft met uw gemeente. De zorgaanbieder kijkt dan wat u nodig heeft en levert dat aan u; u kunt zelf dan niet kiezen welk hulpmiddel u krijgt en is de eigen bijdrage van toepassing. Kiest u voor het Persoonsgebonden budget (PGB), dan vraagt u zelf een budget aan bij uw gemeente waarmee u zelf een hulpmiddel kunt aanschaffen. U moet dan bij uw gemeente motiveren welk hulpmiddel u wilt aanschaffen en wat de verwachte kosten zijn.

Als u kiest voor een PGB

Scootmobiel Plezier levert geen Zorg in natura. Wel is het bij ons mogelijk om een scootmobiel of rolstoel aan te schaffen met een Persoonsgebonden budget. Wanneer u voor die optie kiest, dan bepaalt u eerst welk hulpmiddel u nodig heeft. Tijdens een bezoek aan onze showroom kunt u verschillende scootmobielen en rolstoelen uitproberen. Een afspraak maken is niet nodig, wel handig. Vervolgens maken wij voor u een offerte op maat. Deze offerte levert u in bij uw gemeente. Vaak doet u dat tijdens of na een gesprek met een WMO-consulent, waarin u bespreekt waarom u dit hulpmiddel nodig hebt. Geeft tijdens zo’n gesprek duidelijk aan dat u een PGB wilt aanvragen. De WMO-consulent vertelt u of u het budget krijgt dat u aanvraagt. Wanneer de gemeente akkoord is, kunt het hulpmiddel aanschaffen.

Waar u terecht kunt

Elke gemeente heeft een eigen afdeling die de voorzieningen regelt via de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hieronder ziet u een lijst met links naar de WMO-afdeling van diverse gemeenten in de buurt van Giessenburg. Op de website van uw WMO-afdeling kunt u vinden wat de precieze werkwijze is van uw gemeente voor het aanvragen van een hulpmiddel. Staat uw gemeente er niet bij? Neem dan zelf contact op met uw gemeente. De medewerkers van het WMO loket kunnen u dan meer informatie geven.

Links naar websites van de WMO-afdeling van uw gemeente

Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht:
Sociale Dienst Drechtsteden

Bleskensgraaf, Brandwijk, Goudriaan, Groot-Ammers, Kinderdijk, Langerak, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Nieuwpoort, Ottoland, Oud-Alblas, Streefkerk, Wijngaarden:
Gemeente Molenwaard

Arkel, Giessenburg, Giessen-Ouderkerk, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos, Schelluinen:
Gemeente Giessenlanden

Ameide, Leerbroek, Meerkerk, Tienhoven, Hei- en Boeicop, Lexmond, Nieuwland:
Gemeente Zederik

Leerdam:
Gemeente Leerdam

Gorinchem:
Gemeente Gorinchem

Hardinxveld-Giessendam:
Gemeente Hardinxveld-Giessendam